top of page

Het proces poedercoaten 

Poedercoaten is een proces waarbij een materiaal wordt voorzien van een beschermlaag. Voordat het materiaal voorzien kan worden van de coating, moeten het schoongemaakt en ontvet worden. Dit zorgt voor een optimale hechting van de coating op het materiaal.


Na deze procedure worden de producten opgehangen door middel van haken aan de productielijn. De spuitruimte wordt klaargemaakt om te gaan poedercoaten. De coating is een poeder, wij maken alleen gebruikt van standaard RAL kleuren. Het materiaal wordt handmatig gepoederd met een poederapparaat. De poeder wordt door het poederapparaat vanuit de doos door een slang naar het poederpistool getransporteerd. In het poederpistool wordt de poeder elektrostatisch geladen. Door het materiaal te aarde zullen de poederdeeltjes naar het materiaal toetrekken en op het materiaal blijven liggen.

Door het materiaal in een oven te verhitten tot max. 200 graden zal de poeder zich om het materiaal gaan vloeien. Nadat het materiaal een bepaalde tijd in de oven heeft gehangen kan het weer afgekoeld worden. De tijd die het materiaal in de oven hang is afhankelijk van de soort materiaal en de dikte van het materiaal.


U kunt voor verschillende afwerkingen van het materiaal kiezen. Dit zijn onder andere mat, zijdeglas, hoogglans, structuur, metallic, chroomlook of glitters. Het poedercoaten kan bestaan uit één, twee of drie laags systeem. Dit is afhankelijk van de toepassing van het materiaal en de omgevingsfactoren die op het materiaal van invloed kunnen zijn. 

Poedercoaten en milieu 

We kunnen wel stellen dat het milieu houdt van poedercoaten. Bij poedercoaten komen er geen schadelijke stoffen vrij tijdens het proces. Poedercoaten gaat op basis van poeder. Geen gram verlaat de werkplaats of het is bewerkt. Het overtollige poeder wordt afgezogen door de afzuigwand en kan worden gebruikt voor materialen die bijvoorbeeld weggewerkt worden in muren of het wordt samengesmolten tot een grote blok en afgevoerd.


Poedercoaten is een milieuvriendelijke manier om een product voorzien van een kleur.

Om uit te sluiten dat wij het milieu belasten, zorgen wij ervoor dat we altijd netjes en gecontroleerd te werk gaan.


Poedercoaten is ook milieuvriendelijk omdat er geen schadelijke resten en afval achterblijft. Daarnaast komen er geen gevaarlijke dampen vrij bij het proces.. Dit betekent dat het ook voor ons niet schadelijk is om ermee te werken. Poedercoaten is veilig in het gebruik. Dit is een flinke verbetering voor het milieu in vergelijking met de natlaksystemen.


Het is dus wel duidelijk dat mens, dier en het milieu geen enkel schadelijk effect ondervindt van poedercoaten


Ook gebruiken wij voor het verpakken van de producten op pallets gerecyclede karton. Zo zorgen wij ervoor dat afval van andere bedrijven weer gerecycled wordt.

bottom of page